Justice League movie review
Joss Whedon Alleged Accusation Fiasco
31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
The Promise; What YOU should know
Fairy Tail finale review

PEKSE..PEKSE.. PEKSE..

Pekse? apa pekse? hidup kita nie penuh ngan pekse. nk masuk sekolah rendah kne pekse.. nk masuk u kne pekse.. nk dpt lesen kne pekse... nk kawin kne pekse!!! tp, bru2 nie kte dihebohkan psl pemansuhan upsr and pmr. jd, persoalannya adakah tindakan nie baik ataupun salah? tue aku nk ckp dlu. sbnrnya hari nie aku nk citer psl kisah aku ngan pekse-pekse nie.

  SEKOLAH TADI... KA?

ckp psl tadika nie, aku get some memory lost r sbb aku nie tadika separuh jln. je. bkn separuh mse tau.  jd, aku pun x tau tadika nie ade pekse ke x. so kte skip tadika ye.

  DARJAH TIGA (PTS)

dlu mse darjah tiga, ade stu pekse nme dia pts ( bukan peperiksaan tiru sendiri) tp peperiksaan tahap satu ke penilaian. aku pun dh lupa. klau korang lulus pekse nie korang bleh lompat. bkn lompat pagar. tue ble korang dh blajar kt sbp nanti. tp lompat darjah. xyah gi darjah 4 trus darjah 5. tp, malangnya mse aku darjah tiga peperiksaan nie dimansuhkan. so kte skip pts nie ye.

  DARJAH LIMA(UPKK)


mse darjah lme aku kne amik pekse utk. skolah kafa. jd, kne r amik upkk (ujian penilaian kanak-kanak... eh , bukan ujian penilaian kelas kafa).aku kne amik lapan kertas. mse tue aku jahil lg. jd x tau r nk meniru2 nie. aku kne amik subjek tilawah al-quran, tajwid, bahasa arab, hafazan, ulum syariah 1, ulum syariah 2,amali solat, amali akhlak, pastu stu lg. aku x ingat r. tp, aku dh lulus dgn. cemerlang 8A dgn sorang lg. bdak pompuan Nadiah (skarang kt uitm). sbb upkk nie r aku dpt masuk SMAP.

  DAH JAHNAM (UPSR) 

mse darjah enam or name popular dia dah jahnam aku kne amik upsr or ujian penilaian sekolah rendah. aku amik lima kertas. mse aku amik upsr, aku kne duk kt blakang dan tepi skali. walaupun dah jahnam tp sbb aku nie bdak baik aku x meniru gak. berkat drpd kebaikan aku, aku dpt 5A. skolah aku dpt 21 org. 5A. skali lg bdak nadiah nie dpt 5A( tp dia msuk sisme.. teringat kuasa geodude seissemic toss).thus, aku msuk SMAP dan to the form 1.

 TINGKAT TIGA ( PMR a.k.a. SRP and LCE)

Ble aku masuk form 3 or tingkatan tiga. aku kne lak amik PMR or penilaian menengah rendah. dlu dikenali sbgi srp or dlu2 lg. dikenali sbgi. LCE. sbb, aku skolah agama jd aku kne amik stu ekstra paper jd sembilan paper. mse pmr lak aku kne duk kt tgh2 dewan. mmg. hot. ( aku x hot.. dewan tue yg. hot.) coz mse aku form 2 aku aktif menipu dan meniru tyme pekse and dpt. balasan direct kt dunia gak jd, aku pun x meniru tyme pmr, takut kne blsn lg.Hari2 aku stay utk. study dan bce buku teks ( org. malas buat nota). aku ingat lg. aku stay sampai 3 pg mse hari last pmr utk kertas geografi tp. soalan cm bangang je senang dia. tp sbb kejujuran aku, aku dpt 9A. kali xde nadiah2 lg. aku x tau dia dpt brape kt siessemic toss tue. farrhan pun dpt 9A gak ( adik aku nme farhan, jgn pikir lain)

  TINGKATAN LIMA (SPM)

skarang form 5, lpas setahun honeymoon, mse tue aku sempat wat sampai empat koleksi komik!! aku kne amik spm utk. 11 paper. mse spm nie aku kne siapkan 3 koleksi S.M.A.P. yg. aku jangka x siap tp siap gak. sbb form 5 nie paling tinggi dlm sistem sekolah menengah. klas aku pun kt tingkat atas skali kt skolah tue. kali nie aku kne duk depan kt tepi skali. sbb pikiran dan ideologi naqib- naqibah dh meresap dlm otak aku walaupun aku bkn naqib pun. jd, aku pun x meniru gak dlm spm nie ( selain trauma dlm omr tue ada lg ) mmg. pening. hari2 stay sampai pukul 12.30, sbb awek x kasi tdo lewat.well era honeymoon aku membolehkan aku jerat sorang awek utk. aku, bgn lak seawal 4.30 pg. utk balik ke dorm dan sambung tdo blek. tp. atas kesucian hati aku, aku pun dpt 11A+ dan 1A. 

  PEKSE LESEN MEMANDU

ha!! nk amik lesen keta ngan moto pun kne amik pekse. tp, sbb aku xde lesen lg, jd aku x amik pekse dia. jd, kte skip dlu r ye.


* Kesimpulannya mmg. byk pekse kt malaysia nie. tp, walaupun benda cmn memaksa budak2 nie b,ajar sbb 
   pekse tp bagus gak sbb klau xde pekse, mesti bebudak nie xkan bce buku or nk bukak bukak buku teks 
   yg.tebal cm haram tue.
*klau upsr and pmr dimansuhkan,bebudak nie akan blajar utk. 11 thn tanpa pekse!!! pastu form 5 nk uji 
  suma 11 thn tue? perghh, dua tahun pun silibus pun stay sampai pukul 1.30. 11 thn? jd, pikir dlu. 
*pekse nie bagus sbb pelajar akan diransang utk. blajar. klau pmr dimansuh diorang nk uji kemahiran hidup
  palkai pekse apa? coz form 4 dh x blajar lg klau budak tue amik aliran sains or agama.jd, nanti diorang 
  memain je blaja kemahiran hidup tue coz form 5 bukan kne pekse pun. 
*pastu ckp spm nk had utk 10 subjek je tp nk mansuh dua pekse lak? sbnrnya byk. kontra klau xde pmr and
  upsr nie. jd aku harap pekse nie x dimansuhkan.

** aku bru jumpa nadiah kt fb hari tue.
** dua hari lg nk pegi uniten
** S.M.A.P. akan bersambung lg. nanti

Popular posts from this blog