Justice League movie review
Joss Whedon Alleged Accusation Fiasco
31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
The Promise; What YOU should know
Fairy Tail finale review

Kebangkitan Kesateria Gelap (The Dark Knight Rises) , menepati jangkaan?


Hullo !!! Jadi, hari kedua semenjak Comikrew Studio aktif semula , insyaallah. Hari ni, aku nk wat review kt satu movie yg. baru2 nie menjadi kegilaan fan comic book seluruh dunia, Kebangkitan Kesateria Gelap (The Dark Knight Rises) . Review ni penuh dengan spoiler, jd klau xnk mood anda terganggu utk. menonton filem nie, diingatkan JANGAN BACA.

     Sedikit sinopsis sblm aku start, The Dark Knight Rises bermula selepas 8 tahun citer The Dark Knight. Bruce Wayne a.k.a. Batman dah pun mengasingkan diri daripada dunia luar dengan melepak dalam rumah agam gedabak dia dan Batcave (ya, dlm citer korang dapt tgk The Real Batcave) selepas dia mengaku dia r yg. bunuh Harvent Dent a.k.a. Two Face. Namun begitu, dia terpaksa jadi Batman kembali drpd persaraan setelah Bane, ahli League of Shadows (organisasi yg. Bruce Wayne join bwh Ra's al Ghul) mula mengganas kt Gotham City. 

     Aku x nafikan Christopher Nolan manage to deliver an awesome storyline (cm biasa) dgn. memfokuskan cerita ni kembali kepada Bruce Wayne instead of the enemy (cm The Dark Knight).  Cerita nie juga manage utk. menunjukkan emotion scene; thanks to Sir Micheal Caine (Alfred) dan Gary Oldman (Jim Gordon). Every character di 'develop'kan dgn begitu baik walaupun byk karakter baru dlm citer nie (Catwoman, John Blake, etc. etc.) . Dari segi action, memang awesome !! Pertarungan antara Batman dengan Bane yg. first memang mendebarkan tp yg. second tue mungkin akan lebih baik klau cmne Bane mati x begitu anti-klimaks. Malahan Nolan turut memberikan ending ala2 Inception dlm citer nie, maybe some ckp endingg dia direct je tp bg aku ending dia is still open whether Bruce Wayne is still alive atau the one kt restoran tue cuma imaginasi Alfred. 

      Performances lak, Christian Bale memberikan apa yg. fan ckp sebagai the best Bruce Wayne performances ever drpd ketiga-tiga movie. Semangat Bruce Wayne utk. menyelamatkan dan mengorbankan diri demi Gotham jelas terlihat. Sir Micheal Caine, Gary Oldman,  dan Morgan Freeman cm biasa dpt menonjolkan karakter mereka dgn baik seperti biasa. Utk. yg. takut Anne Hathaway akan hancurkan Catwoman, jgn risau !!! Dia memang awesome sebagai Catwoman (walaupun x pernah dipanggil dgn nama tue sepanjang filem tersebut). Joseph Gordon-Levitt plak berjaya menunjukkan persembahan yg. hebat sebagai John Blake or nama sebenarnya "Robin" (Posibble Nightwing movie in the future?). Siapa John Blake nie? Aku bleh ckp dia nie cm lambang yg. usaha Jim dan Bruce tue x sia- sia. 

        Dari segi villain lak, Tom Hardy is Big sebagai Bane dan berjaya menjadi musuh yg. memaksa Batman ke limit dia dari segi fizikal. Of course dr segi mental , Heath Ledger lebih menonjol tp Tom Hardy is taking to entirely different level. Maybe Marion Cottilard sebagai Miranda Tate or Talia Al Ghul (Duh!!) sedikit lemah dah cari dia mati pun x begitu memuaskan hati. Tp credit kt dia cuba utk bercakap dengan sedikit loghat Asian.

       So, citer nie xde weakness ke? Ada r klau korang baca kt atas tue pun ada apa. Tp yg. quite devastating bg aku adalah how Nolan membina ending dia; a battle at an exiled Gotham City. Familiar? yup, Nolan membina ending dia sebagaimana Bay membina ending Transformers 3 dan Whedon membina ending The Avengers. Apa dh xde lg style yg. lagi baik ke? Aku rse for Nolan to create ending cmtu, quite frustrating. Aku memang xde hak nk nengomel pasal nie but aku sure it is not a style that I hope for after The Dark Knight.

      All in all, The Dark Knight Rises adalah satu movie yg. berdiri pada satu tahapnya sendiri dan penutup yg. menakjubkan kepada The Dark Knight Trilogy (Klau nk dibandingkan dgn trilogy2 yg. lain). Tp dia still ada kelemahan dia dan klau kelemahan tue diperbaiki, aku rse citer tue pasti akan lebih awesome !! In the end , this movie pada aku layak utk mendapat 4 BINTANG !!

    So, nie review aku.. cmne lak pendapat korang? Sound your thought at the comment !!! Chiaoo!!!

Popular posts from this blog