31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
Gerak Khas 2017; Lets talk about it
The Promise; What YOU should know
Fairy Tail finale review
Despacito Banning Fiasco

Movie Terminology and Jargon pt 2

Wei.. post baru! Post baru! Pape pun isu yang aku nak sentuh hari in adalah sambungan kpd. post yang lepas. Pasal Terminology dan jargon dalam movie! So previously (mcm movie r plak) kita dah lihat pasal "...+ quel" ngan "...+logy". Walaupun bebaru nie aku ada jumpa tambahan pasal  "...+quel", tp aku malas nak sebut. Harap korang dah faham pasal benda2 yg, aku sebut dlm post lalu. So kali nie "MAYBE" aku akan habiskan sume. So dah ready ke?

1. Remake
Remake merupakan term tipikal yang korang dh x biasa dengar lately. So klau korang tgk "Re..." tue maksudnya semula dan "Make" tue maksudnya buat jd "Remake" maksudnya buat semula r. Okay, serius sket, Remake tue ble a certain movie tue di 'produce' semula dengan tajuk yang sama, jalan cerita yang hampir sama, tp pelakon dia totally different. Biasanya Remake ni adalah drpd filem2 lama yang popular pastu di buat semula dengan pelakon2 baru dan effect yg. lagi awesome. Aku x sure movie yg. remake nie sbb lately orang dah malas nak wat remake lagi. So korang kena r pandai search sendiri.. ho..ho...ho..

2.Reboot
Reboot nie skarang dh popular giler!! So klau korang refer blek post aku yang lepas, aku ada bagitau korang yang The Amazing Spider-Man tue x termasuk dalam siri movie Spider-Man sebelum ini dan X-Men: First Class plak x termasuk dlm siri X-Men sebelum ni. Ni r sebabnya. Reboot adalah bila satu movie tue ada satu base story yang sama, tp pelakon dia sumernya lain, plot dia totally different, dan expected utk. start a new series. Reboot adalah trend sekarang nie. Some buat semi-reboot, maksudnya citer tue cm sequel utk. the previous movie tp planning just for the sake of the base story and then detach the connection after that. Contoh reboot cm The Amazing Spider-Man reboot of Trilogy Spider-Man, X-Men: First Class reboot of X-Men Trilogy, Man of Steel reboot of Superman Return, Batman Christopher Nolan reboot for the previous Batman movie. Semi - Reboot plak cm Ghost Rider: Spirit of Vengeance semi-reboot Ghost Rider dan G.I. JOE: Retaliation semi-reboot G.I. JOE:Rise of the Cobra.

3.Spin-off
Spin - off, hmm dulu agak popular gak stail ni tp sekarang dh kureng sikit r. Pape pun spin-off adalah bila ada satu movie nie dibuat tp karekter dalam movie tue mungkin adalah salah satu karekter dalam satu lagi movie yg. dimana dalam movie tue this karekter x diexplain dengan menyeluruh. So another story is created to explain this character. Contoh mudah? X-Men Origin: Wolverine adalah spin-off daripada X-Men Trilogy bila citer nie menggunakan timeline X-Men Trilogy tp citer more focus on Logan rather than the whole X-Men team. Tue r maksudnya spin-off.Simple kan?

4. Adaptasi
Adaptasi merupakan term terakhir utk post nie. Pape pun, Adaptasi ialah bila satu citer tue diambil daripada novel ke, komik ke, buku cerita ke,  Adaptasi adalah stail paling popular sekarang dan menjadi trend producer and director nowaday. Contoh Adaptasi? Berlambak! Batman, Man of Steel, Spiderman, The Twilight Saga, Harry Potter, The Rum Diary, The Avengers...Huh, mcm2 lg r. Boleh dikatakan adaptasi nie cm stail sepanjang zaman r!!

            So that's the end of this post.. gua nk gi main futsal lak jap lagi. By the way. This Terminology and Jargon bleum habis sbb pasni aku akan sentuh pasal term nie lak Parody, Thriller, dan beberapa terminologi yang digunakan dalam genre movie. So for now Chaioo!!!

Popular posts from this blog