Posts

Showing posts from February, 2012
Star Wars The Last Jedi movie review
Justice League movie review
Joss Whedon Alleged Accusation Fiasco
31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
The Promise; What YOU should know

A road to Reboot

So we meet again, what is different this time is the post is in English because this quite an important post and I hope everyone around the world could read it. Well, through my previous post "Terminology and Jargon part 2", I'm sure that you'll now understand the meaning of reboot. So the main question now here in the post now is what is that gonna have a reboot? Am I rebooting this blog? What the hell? Hell not!

      Actually this post is about the effort of Rebooting my first comic Budak Kampung a.k.a The Teen of The Village. As all of you have known (I shall be using the English title of the comic), The Teen of The Village has been the first comic drawn by me on 2000 and recompiled on 2004. The story ended on 2006 with a special prologue of SMAP (the continuity of the comic) entitled Fun During Eid Fitr with 2 Musyies.
Two years later, the story continues with SMAP  for three season with 78 episodes making it them longest story ever published by Comikrew Studio.…

Movie Terminology and Jargon pt 2

Wei.. post baru! Post baru! Pape pun isu yang aku nak sentuh hari in adalah sambungan kpd. post yang lepas. Pasal Terminology dan jargon dalam movie! So previously (mcm movie r plak) kita dah lihat pasal "...+ quel" ngan "...+logy". Walaupun bebaru nie aku ada jumpa tambahan pasal  "...+quel", tp aku malas nak sebut. Harap korang dah faham pasal benda2 yg, aku sebut dlm post lalu. So kali nie "MAYBE" aku akan habiskan sume. So dah ready ke?

1. Remake
Remake merupakan term tipikal yang korang dh x biasa dengar lately. So klau korang tgk "Re..." tue maksudnya semula dan "Make" tue maksudnya buat jd "Remake" maksudnya buat semula r. Okay, serius sket, Remake tue ble a certain movie tue di 'produce' semula dengan tajuk yang sama, jalan cerita yang hampir sama, tp pelakon dia totally different. Biasanya Remake ni adalah drpd filem2 lama yang popular pastu di buat semula dengan pelakon2 baru dan effect yg. lagi awe…

Movie Terminology and Jargon!!! pt 1.

Hah, ble kte dah aktif blek nie.. rajin r pulak nak post thing dlm blog nie. Tp antara sebab lain adalah mental dan fizikal aku dh diguna 100% utk audition for Fixi just now.. memang x r klau nk draw another page.

         Hari nie seperti yang korang tgk kt tajuk aku tue.. aku nk ckp pasal movie terminology and jargon. Huh? Terminology tue apa? dia xde kne mengena ngan terminal 1 mahupun terminator mahupun termite. Apa? Jargon pun x tau gak? Yg nie plak xde kne mengena ngan Jagung mahupun Jaguh. Tapi kedua - dua perkataan nie; terminologi dan jargon nie ada maksud yang sama iaitu ( SALIN! SALIN! BLEH GUNA DALAM KARANGAN NI) istilah istimewa yang digunakan hanya utk sesuatu perkara itu saja...more or less tue r maksud dia.

      Terminologi yang aku sentuh hari ini adalah yang digunakan dalam movie. Mesti korang pernah dengar perkataan2 nie disebut oleh "movie-freak" kt luar sana tue kn? Perkataan cm remake, reboot, prequel, sequel, interquel, trilogy, duology, bla.. bla.. D…

Aoi's Love Diary part 1

Image
Pergh... lme gegiler aku x update blog nie !!! Ada setahun x? Ada kot... pape pun, sukacita aku ktekan yg. aku xde r senyap sepanjang tempoh senyap comikrew studio sbb aku sbnrnya bz nk apply ke US. Jd, nie r aku ada mse blek nk update blog aku nie.

    Ha.. hari nie aku ada sumting spesel utk. korang, hari tue aku ngan beberapa kwn persediaan aku ada wat sketsa jepun (x berapa jepun sgt r) tajuk dia Aoi's Love Diary  ataupun Aoi no Ai no Nikki dlm bahasa jepun. Time tu aku gi wat giler record sketsa tu dan edit dia kasi jadi ala - ala movie. Mulanya nak upload kt youtube tp malangnya sound dia kne mute dek youtube psl isu copyright (Damn you, Youtube!) So aku decide r utk show video tue kt sini. Malangnya, server blogspot pulak reject... DANG! sedeyh aku. So, finally aku jumpa satu lagi medium iaitu Vimeo!!! Apa benda Vimeo nie? Bunyik cm coklat kudap2 pun ada gak. Klau korang nk tau tue, nanti post kau yg, akan datang kau citer pasal Vimeo nie. Utk, sementara nie korang layan d…