Posts

Showing posts from July, 2010
31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
Gerak Khas 2017; Lets talk about it
The Promise; What YOU should know
Fairy Tail finale review
Despacito Banning Fiasco

GARAM

Ok r hari nie aku nk citer pasal garam. garam? ye r garam yg mak korang selalu guna nk masak tue. masukkan garam secukup rse. ha, asal usul garam nie sebenarnya drpd laut. air laut tue kalau korang nk tau ble korang sejatkn korang dpt r garam cm kt laut mati tue.

    Garam nie byk kegunaan die.Garam nie sbnrnya penambah perasa dlm masakan. aku rse3 dlm sume masakan. org ckp garam dan masakan nie mcm irama dan lagu, tak dpt dipisahkan. klau dipisahkan maka pincanglah ia.selain tue, klau mata korang masuk habuk pastu takleh nk buat makan je garam tue byk2, mesti korang akan rse lega sbb korang lpe dh rse sakit tue as garam yg. korang makan tue masin sgt.

    Apa lg ye kegunaan garam? ha!! dulu ustaz aku selalu guna garam nk buat pagar batin... apa tue? ada kena mengena ngan tenaga batin ke? xde r, pagar batin nie gnenya nk halau setan2 dan jin2 tue dr masuk contohnya dlu kawasan sekolah aku r. klau nk wat kt umah korang pun bleh gak tp kne tanya ustaz aku r cmne nk wat sbb aku x pandai.

MUHASABAH DIRI...

Baru2 nie aku bru bukak blogspot senior aku, pastu dia bg link yg. sesuai direnung oleh sume org. islam. Renungkn ye....tgk sini.

tuje nk ckp. chiao!!

DERMA DARA(H)

Hari nie aku nk citer pasal derma dara(h). Derma dara(h) ye bukan derma lain.Knape aku buat 'h' camtu? sbb nk bg org. nampak apa yg. aku nk ckp sbnrnye hari nie.. he....he...he...(gelak nakal)

   Aku nk mula ngan pengalaman aku derma darah. First time aku derma darah adalah kt kem PLKN. Kami wira-wirawati negara......bla,....bla..... Mse tue aku bukan main hepi lg nk derma dara(h). maklum r myfirsttime r ktekan.Tp kt sne bru aku tau hakikat sbnr. derma darah nie bukan totally safe ok. bkn sume org. bleh derma dara(h). ada syarat2 dia cm nk kahwin. And klau ko lps pun blum tentu lg ko bleh selamat coz ade org pernah mati sbb derma darah tau. namun ini x bermakna korang x patut derma darah sbb derma darah nie baik sbnrnya. asalkn korang ikut prosedur2 dia au sure korang selamat nye silap2 dpt cuti free+ biskut+ milo free.

   Baru2 nie Uniten wat kempen derma darah, aku pun ngan penuh semangat r pegi. maklum r nk derma utk. kali kedua. Mse first stage timbang berat tue lps. of co…

VIDEO S.M.A.P.

Nie video pertama aku buat kt uniten... promotion utk .S.M.A.P. season 4. Harap korang enjoy video nie.


 video adalah first trial aku utk. menjadi pakar animasi. maybe lps nie lbeh byk lg. video2 cmni kt comikrew studio so korang just tunggu je r ye.

   * besok nk derma darah. cuak x lepas je
   * S.M.A.P. season 4 dalam proses pascaproduksi utk. pembukuan..

ANTARA ISLAM DAN SENI

HMM, hari nie aku nk ckp psl benda serius sket... pasal islam dan seni. Benda nie jd serius sbb ia menyentuh sedikit psl agama kita. sejauh mne kah kte keterbukaan minda kita dan kematangan kita dalam membina sempadan antara islam seni. pergh... cm profeser dr uniten r plak aku nie.

      ok r, nie r terjadi mse aku join ASTENA  bukan singkatan kepada ALI SETAN  ye. ASTENA  ni maksudnya anak seni universiti tenanga nasional. jd, kitorang kne wat satu persembahan utk. malam kesenian islam. jd, dh bung bang bung bang bung mokhtar bang bang boom!!! rancangnyer sekali kne ubah sbb apa? sbb ustaz tue ckp ada certain part dlm persembahan tue nampak cm perbuatan org. kristian. maka dang sedihlah ktorang.

    pd pandangan aku, seni ini subjektif jd sume ini bergantung kepada apa yg. org. fikir ble tgk persembahan tue. klau diorang pikir buruk, maka buruk r die. klau diorang pikir baik maka baik r die. tp, aku x salahkn ustaz tue sbb apa yg. dia buat adalh utk. menjg nma baik uniten drpd dimak…

MYFIRSTTIME.COM part two

ha... hacuummm!!! sori x sihat sket. ha.....hacuumm!!! hari nie aku nk citer psl my first time part two. jgn teruskan membaca jika anda sudah kotor dengan perkata my first time tue......sbb my first time syer nie bukanlah my first time yg. anda pikirkan okey.

    Apa yg. aku nk. citer sebenarnya ialah berkaitan dengan aku pergi ke Mines buat pertama kali tanpa keluarga. Aku keluar ngan kekawan aku dr. Uniten. Empat org. semuanya. Tp, yg. paling seronok nye semua yg. keluar tue suma x familiar ngan Mines termasuk r aku.( aku last gi Mines pun mse aku umur enam taun). Maka terpaksa r kitorang tanya pelombong kt stu cmne nk pegi ke KFC ,Cobay , dan mcm2 lg. Memandangkan kitorang berurusan dengan pelombong, maka mse kitorang balik semalam sume muka hitam mengalahkan Faris Zulkifli... Hai, Felix apa kabar? ( budak sekelas aku) . Nanti jap apa yg. aku merepek nie, apasal lak Mines ada pelombong nie??????/ Kitorang bukn Mines ( lombong ye bukan Lambok ) tp pegi Mines yg. kt Serdang tue, yg. …

BACA KOMIK JOM......

Sbb hari nie aku xe idea nk tulis apa dlm blog, so apa kte klau aku citer kt korang several komik luar negara dan local yg. korang bleh bce coz komik tue mmg menarik.

BAKUMAN

Bakuman adalah komik yg. berjaya menarik perhatian aku.... karya takeshi obata dan oba tsugumi. apa? ko x knal dua org. tue. ok r, diorang adalah org. yg. bertanggungjawab menghidupkan watak L dan Yagami Raito dlm.siri Death Note coz diorang r pencipta Death Note.

      Bakuman secara ringkasnya citer psl Mashiro Moritaka yg. nk jd pelukis komik tp terbantut coz ketakutan terhadap pak ciknya yg. merupakan pelukis komik tp mati akibat kepenatan melampau.suatu hari, dia mendapat tawaran drpd. seorang rakan sekelasnya Takagi Akito yg. nk jd pelukis komik sbb nk jd popular. walaupun, pd asalnya Mashiro ni x setuju, tp dia akhirnya ikut gak ckp takagi nie ble takagi nie bwak dia bertemu dgn. azuki miho, wanita yg. mashiro sukai dan tanpa diduga  azuki pun sukakan mashiro nie.

       Mashiro secara x sengaja melamar azu…

DAY ONE........

ha ha, hari nie nk citer psl uniten lg.. citer psl apa ye? a.... a.... ha.. aku nk citer psl day one aku kt klas aku.

     Untuk tahun nie dan tahun depan, aku akan belajar di stu bangunan je iaitu kt Bangunan Institut Kajian Liberal a.k.a. IKaL. Bangunan yg. ada enam tingkat nie akan menjadi klas aku. klau korang nk jumpa aku, korang bleh pegi kt tingkat tiga. Aku ada kt stu. tp, jgn datang mlm2, aku ada sampai pukul enam je.

   Bangunan IKaL nie dekat je ngan perpustakaan jd, kitorang amat digalakkan utk ke sne slps habis klas. tp, malang skali pilihana pelajar2 di sini tetap up10 yg. letaknya kt luar uniten utk. membeli makanan. termasuk aku r tue.

   Klas aku kali nie sme je cm dulu, ada 30 org. bermcm2 ragam dan bangsa. tp, bezanya kitorang DIPAKSA utk. duduk mix or campur sesame jantina (he..he..he.. gelak nakal). aku yg. merupakan seorang pelajar sekolah agama merasa risau kerana bimbang iman akan tergugat, (poyo je nie.)

   Apa yg. kitorang blajar? utk. trimester pertama nie, …

S.M.A.P. season 4; eps. 1 'cerita sang pria'

Image
Dah habis citer pasal 'minah perasan' , sekarang giliran mamat poyo punya citer lak. Jadi apa pulak mamat poyo ni punya citer? sapa dia nie? Apa kaitan dia dalam cerita S.M.A.P. nie? Adakah dia pengganti  Im yang dah lama jadi hero (?) dalam citer nie?






































































































2 DAN AKU...

Hari nie kau nk citer psl number dua dan aku... npe number dua lak? adakah sbb aku dh ada org. kedua dlm hidup aku? tue.. aku xleh ckp ye. private dan confidental ye. anyway walaupun aku consider yg. num 3 ialah lucky num aku tp hidup aku nie dipenuhi dgn num dua... ko nk tau npe? meh sni! meh sni! aku nk citer.

   mse aku sekolah rendah, aku selalu num dua dlm pekse sbb mesti ade org. yg. lg terer dr aku.  boring r citer skola rendah. citer tyme aku jahil lg lak.

   mse aku kt smap aku kne duk kt A02 see  stu num DUA. pastu ble aku form two, aku kne masuk klas musytari iaitu klas num dua. dh tiga dh tp yg. stu tue xde r kne mengena sgt.form two basic r.  pastu, hmmm...
hmmm... hmmm... hah, pastu ble aku form 4 aku asyik dpt num dua sbb akunye bm x pernah dapat a1 ( thanks to cikgu dahlia). mse form five aku slalu dianggap sbgi. org. num dua plg pandai dlm form aku (thanks to asyuk)

  pastu ble aku masuk plkn ( luckily kali nie aku dpt first group). aku kne duk kt c2 (stands 4 charlie…