Posts

Showing posts from June, 2010
Justice League movie review
Joss Whedon Alleged Accusation Fiasco
31 Days of Malay Folklore; Special National Month Project
The Promise; What YOU should know
Fairy Tail finale review

MYFIRSTTIME.COM

Image
Hari nie aku bukan nak citer psl myfirsttime yg. korang slalu baca tue. tue benda x elok. tp aku nk citer psl myfirst time kt universitas (dlm indon x silap aku) tp tue x bermakna aku indon skarang coz aku skarang nie kt uniten atau University of Tennesee. pergh, tp tue dlm mimpi aku r. Aku skarang kt Uniten ( sebut lg.) or Universiti Tenaga Nasional. Aku wat pe gi uniten. ckp nk jd. pelukis komik last-last gi panjat tiang letrik je?

Aku amik actp ( bukan acdc) iaitu American Credit Transfer Program utk. ke USA dlm bidang Sains Komputer/ Information, technology and comunication. Nk citer apa ye... xpe tgk gambar lencana uniten dlu..
sambung blek , smlm aku register kt sni. maklumlah myfirsttime r ktekan. mmg kelam kabut,. kejap gi sni, kejap gi sne. cm nak patah kaki aku nie. tp sume berbaloi menjelang jam 2.00 ptg. aku selesai daftar. walaupun kne kejar org. jpa sbb nk bg agreemen aku yg. tertinggal kt apartment.


next stop tempat tinggal or kt sni dipanggil apartment. kitorang duduk e…

JAN.. JIN... JUN.. JON..

Apa yg. aku nk ckp nie? main eja2 ke? xde  r. mesti korang ingat satu dialog dr. ahmad albab
          " ana jumpa itu jun.. yg. gelak HA!HA!HA!"
ha, tue r yg. aku nk ckp hari nie, jun or in right languange nye jin. lme x tulis benda mistik nie. maklum r xde benda baru yg. dibelajar.

 Aku x nk ckp byk. sbb x byk yg. aku blaja smlm. but klau korang nk tau jin nie ade tiga jenis.

   1. Jin yg. mempunyai kepak. cm setan yg. selalu korang tgk. dlm komik atau kartun tue. dia nie bleh terbang
       ke mne2 yg. dia nk.
   2. Jin yg. berbentuk anjing atau ular. jin cmni susah nk knal sbb nampak cm binatang yg. slalu kte tgk. ntah2
        korang panggil bomba ble nampak jin bentuk ular nie.
   3. Jin yg. berpindah randah atau bahasa intelek dia nomad. jenis nie yg. selalu kacau kte nie sbb. diorang nie
       cm virus, perlukah hos. jd, diorang masuk r bdn. manusia tue yg. korang kne ganggu. 

ok r, nie je aku nk ckp  kali nie . kn aku ckp x byk. ala2 benda mistik nie kne slow2. na…

PEKSE..PEKSE.. PEKSE..

Pekse? apa pekse? hidup kita nie penuh ngan pekse. nk masuk sekolah rendah kne pekse.. nk masuk u kne pekse.. nk dpt lesen kne pekse... nk kawin kne pekse!!! tp, bru2 nie kte dihebohkan psl pemansuhan upsr and pmr. jd, persoalannya adakah tindakan nie baik ataupun salah? tue aku nk ckp dlu. sbnrnya hari nie aku nk citer psl kisah aku ngan pekse-pekse nie.

SEKOLAH TADI... KA?

ckp psl tadika nie, aku get some memory lost r sbb aku nie tadika separuh jln. je. bkn separuh mse tau.  jd, aku pun x tau tadika nie ade pekse ke x. so kte skip tadika ye.

DARJAH TIGA (PTS)

dlu mse darjah tiga, ade stu pekse nme dia pts ( bukan peperiksaan tiru sendiri) tp peperiksaan tahap satu ke penilaian. aku pun dh lupa. klau korang lulus pekse nie korang bleh lompat. bkn lompat pagar. tue ble korang dh blajar kt sbp nanti. tp lompat darjah. xyah gi darjah 4 trus darjah 5. tp, malangnya mse aku darjah tiga peperiksaan nie dimansuhkan. so kte skip pts nie ye.

  DARJAH LIMA(UPKK)


mse darjah lme aku kne amik peks…

S.M.A.P. season 4; eps. 1 'Kisah Si Perawan'

Image
Kisah baru dalam S.M.A.P. bermula. Siapakah 'minah perasan' dan 'mamat poyo' ni? Adakah mereka akan menjadi watak utama baru yang bakal gantikan Im, si pelukis penuh konflik dan Ida, puteri genius yang naif? Suatu kisah baru alam dewasa akan bermula di sini.

































































Ikuti sambungannya lagi akan datang....

SNEAK PREVIEW!! SEASON 4 IS COMING TO YOU!! part 2

Image
HMM, semalam aku dh tunjuk psl kemunculan S.M.A.P. season 4 kn? Hari nie aku nk tunjuk psl karekter2 yg. bakal muncul S.M.A.P. season 4. TP, nie karekter utama je. Ada gak yg. lain bakal muncul.. so lets check it out!!!!


IM
Jgn. ingat karekter popular nie x muncul dlm S.M..A.P. season 4. hilang seri citer nie. Im masih ada cuma wajahnya dh direfreshkn coz peminat ckp boring tgk . muka mamat nie sme je dr. dlu. Jd, Im skarang nie merupakan seorang kartunis di Comikrew Studio dan tinggal sorang2 kt stu umah flat. Dia mengambil keputusan utk. menjauhkan diri drpd kekwn lme dia dan keluarga dia dgn. alasan nk focus bantu keluarga Eyza. Tp, dia x dpt lari dr diorang suma utk. selama-lamanya. jd, apa jd ble Im jumpa diorang blek dan persoalannya adakah Im masih bersama ngan Ida? tue sme korang kne bce klau nk tau. 

IDA
Klau Im ade Ida pun mesti ada gak. Ida pun wajahnya dh direfresh blek gak. Ida skarang keje sebagai setiausaha kt. N-Vek Corp. dibawah CEO dia Hikmal. dh. berpisah ngan Ken. Sepe…

SNEAK PREVIEW!! SEASON 4 IS COMING TO YOU!!

Image
HAH, HARI NIE BACK TO S.M.A.P., lps lme aku x sebut psl benda S.M.A.P. nie, hari nie aku sebut blek. nk tau npe? sbb berlakunya pertambahan gajet kt umah aku, aku dh leh masukkan komik aku dlm notebook aku. jd lps nie, korang bleh bce S.M.A.P. alal2 Onemanga gitu.


    Ok, ok , apa aku nk ckp. hari nie psl komik baru aku S.M.A.P. season 4 yg. akan menemui korang x lme lg. jd, hari nie aku nk promote r. jd, b4 aku kuarkan komik tue  comikrew studio nie aku akan beri pengenalan ringkas bla.. bla.. psl S.M.A.P. season 4 nie cm, sinopsis ringkas, penerangan ringkas karekter or sumting like that.ok. sampai sini dlu, kt sini ada iklan khas utk menerujakan menunggu S.M.A.P. season 4 nie.aku nk sambung lukis....


dlm iklan nie ade some karekter yg. bakal muncul, so look likes sumting new in the story huh?

*mlm nie german lwn, harap bleh menang.
*seminggu lg nk gi uniten
* cm muka baru je... Im ngan Ida dh xde ke?

KIRI, KANAN , KIRI...

Image
KIRI , KANAN , KIRI... KIRI , KANAN , KIRI..... BERHENTI!!!! CEK , 1,2,!!

      Wah teringat mse PLKN dlu ble kompeni aku menang kawad. mmg. tue r saat paling aku x sangka kt PLKN tue. Akhirnya segala perit lelah kitorang berlatih kawad terbalas apabila kitorang dpt. num. 1 mse pertandingan kawad. x lupa gak trademark Charlie mse tue... '' CHARLIE.... TUKAR LANGKAH!!! TUKAR LANGKAH!!! TUKAR LANGKAH!!!... BARIS MAJU!!!'' dengan suara rapping dr. F**ker J. Tp sume nie xde kne mengena dgn. apa yg. aku nk. citer hari nie.

SEBELUM MELINTAS TGK. KIRI KANAN DULU. PASTU BRU LINTAS. INGATLAH ORG. YG. TERSYG.

      Iklan keselamatan jln. raya yg. popular stu mse dulu. masih teringat-ingat lg. kt otak aku iklan tue. tp, org. tetap dgn bodoh melintas jln. dgn. membuta-tuli memb**i- buta.. lg. malang, klau yg. melintas jln sedangkan jejantas sejengkal je dr. tempat melintas tue. x ke bodoh  namanya. malas sgt. nk naik tangga. korang x tau ke naik tangga tue stu senaman? sbb. tue r…

REPEKAN LAGI DAN LAGI

Image
ANTARA MALAYSIA DAN AKPK

    Hari nie aku nk ckp psl malaysia dan akpk (mende akpk tue?) adakah aku kaki pencuri kasut? haha, bukan. apa r akpk pun x tau. tue r aku suruh gi plkn lari. mende aku mengarut nie? aku alumni plkn kem lagenda gunung ledang asahan. hai tuan? pekaba? charlie menang x kump.2?.ok, ok, dh.


    aku nk ckp psl agensi kewangan dan pengurusan kredit.agensi nie membantu org. yg mempunyai masalah hutang atau kredit yg. bukan je mengililingi pinggang tp juga dari hujung rambut sampai hujung kaki(termasuk hutang kad kredit, hutang along, hutang kedai mamak, hutang courts, dan memacam lg.). mse aku kt kem dlu aku dpt kompeni charlie. ketua platun tue. teringat danial ketua kompeni. dh gemuk blek ke? raja apa citer? eh, jap apa aku ckp nie? mse aku kt plkn dlu aku didedahkan tentang akpk nie? dunia kewangan yg. penuh perangkap cm kt piramid gaza tue.gaza plak, giza ler, piza ..mmm.. sedap gler!!! aku ingat lg dia ckp. psl kemahuan dan keperluan . pastu kitorang kne tulis …

MEREPEK, MEREPEK, MEREPEK

Image
ANTARA ILSM DAN BANGUNAN PARLIMEN
Apa benda ILSM tue? ha sudah tentu bukan Ibu Lambok Sudah Mati ataupun Ini Lambang Sukan Malaysia  dan x juga Institut Lanjutan Seni Malaysia. maksud ILSM di sini ialah Istana Lama Sri Menanti. tp npe tetbe aku nk ckp psl Istana Lama Sri Menanti nie? Aku citer sket sejarah Istana yg. aku banggakan nie. (aku org n9). Istana nie dibina pd zaman Yamtuan Muhammad setelah Istana sblum ni Istana Puteh telah dibakar oleh org. inggeris ( damn all britain people!!!) pd tahun 1902. dibina oleh dua orang tukang kayu iaitu Taib dan Kahar. Apa yg. peliknya, istana nie dibina tanpa sebarang paku!!! diorang tanggam je dan siap dibina pd 1908. tp skarang jd muzium je sbb dh ade istana bru Sri Menanti.


                                                                  Istana Lama Seri Menanti.

                               ni plak istana puteh, istana sblum istana lama sri menanti. (gurau je)

 ok, cukup psl istana lama nie. aku nk bgtau korang psl bangunan parlimen la…

PUKAU 02

Hari nie aku nk sambung psl isu pukau yg. aku ckp tue. Hari tue aku dh ckp psl definisi, cara, dan syarat2 pukau. skarang nie aku nk bgtau cara nk atasi masalah pukau nie. Ada dua cara satu klau kte x kne lg, dgn membaca ayat yg terdpt dlm al-quran, tp jgn main bce je. salah satu ayat dlm surah yaasin. Ayat 9 surah yaasin. tp menurut kata2 ustaz ue, klau bce ayat nie hanya bleh halang pukau sisi depan dan belakang je.Klau nk halang dr kiri dan kanan, korang kne bce satu ayat dlm surah yaasin tp sori to say aku x ingat ayat apa. jd korang kne cari sendiri. walaupun dh bce dua2 ayat tue korang masih bleh kne dr atas dan bawah tp tue jarang2 r.( selalu yg kne dr atas nie taik cicak and taik burung je.). Tp ada stu cara lg, ada stu bendayg. bleh halang sume benda nie iaitu x lain x bukan limau kasturi!!!! (bukan limau nipis, tue bomoh tipu yg pakai). klau korang dh kne atau x nak kne korang bwk je apa sahaja yg ada elemen limau kasturi pakai minyak wangi bau limau kasturi ke,  minum …